Какви са признаците на здравата връзка?

на Apr 01, 2015 в категория Обща от Елена Манолова | Няма коментари »

Как да разберем, че сме влюбени?
Основна цел в живота на мнозина от нас е да бъдем щастливи в стабилна и здрава връзка. Но осъществяването на това не е никак лесно. От всякъде ни тръбят, че романтиката и сексът са основните компоненти на една връзка, поне в началото и това изключително много ни привлича.

Ние сме инстинктивни същества в основата си и това става съвсем естествено. Да, можем да правим логични и практични избори, но има и нещо друго към, което се стремим, а именно гените, които искаме да предадем на следващото поколение.

Кое поддържа една връзка с течение на времето, особено след като първоначалните емоции от привличането са избледнели?

Романтиката и сексът са от жизненоважно значение за всяка интимна връзка. Няма извинение, ако сме мързеливи и не допускаме романтиката в рутината на ежедневието.

Всяка връзка има своите възходи и падения, приливи и отливи, както всеки има своите лични спадове и пикове. Но да бъдеш нещастен във връзката си, дори когато обичаш човека, с когото сте дълго време заедно, е огромен червен флаг. За да се избегне това, партньорите трябва да намерят начин за комуникация, така, че равновесието им да не е нарушено в дългосрочен план.

И тук идваме до същината на въпроса: От къде знаем, че сме в една силна и здрава връзка? Как разбираме това?

Вие и партньорът ви сте на едно мнение от гледна точка на основните си ценности и цели в живота. И двамата знаете какво искате от живота, как да го постигнете, както и сте ангажирани в това.

Имате силно доверие помежду си. Можете открито да обсъждате всичко. Не съществуват скрити помисли и тайни.

Запазили сте идентичността си в рамките на отношенията. Това е много важно. Бракът може да бъде едно голямо парче от цялата торта, но преди всичко ти си човек, личност в различните си житейски роли. Вие прекарвате времето си заедно, има взаимност, но е освен това вие сте индивидуалист. Всеки има нужда от своето лично пространство.

Можете да се насърчавате взаимно към промяна. С други думи, можете да вдъхновите другия да бъде по-добър човек.

Вие и партньорът ви се чувствате безопасно общувайки за личните си нужди и това, което искате. Слушайки внимателно и с пълно внимание е от съществено значение за истинското разбиране.

Зачитайте взаимните разлики дори и да не сте съгласни по някои въпроси. В състояние сте да превърнете различията в справедлив компромис.

Споделяйте реалистичните очаквания за вашата връзка, а не това, което искате или си въобразявате, че трябва да бъде. Имате и без това достатъчно работа, без да преследвате нереалистични идеали.

Всеки един от двамата има еднакъв дял във връзката. Дайте най-добрите си силни страни и способности в полза на „отбора”.

Грижа, доброта, подкрепа, разбиране и съпричастност са ключовите понятия в едни добри и любещи отношения.

Тук просто няма място за грубост, злоба, ревност, обида, унижение, вина, обвинения, критики и т.н. Тези граници не бива да се преминават.

Остави коментар